Geschiedenis

Volleybalvereniging Vonk is opgericht op 5 oktober 1959. Op dat moment werd het volleybaldeel van de personeelsvereniging van de firma Vonk uit Coevorden een openbare vereniging en lid van de Nederlandse Volleybalbond. Tijdens de eerste jaren was Joop Manuel voorzitter, hij werd in 1964 opgevolgd door Joop Schipper die dit 10 jaar zou doen.

In 1965 werd het eerste Vonktoernooi georganiseerd, die gelijk al veel deelnemers trok, bijvoorbeeld in 1970 waren het er al 2.500. Het toernooi had internationale uitstraling en zelfs de landelijke kranten besteedden er aandacht aan. In 1972 was dit toernooi het grootste Europese buiten volleybaltoernooi.

Op 5 maart 1974 werd Geert Mantingh voorzitter en in zijn tijd zijn aansprekende resultaten behaald. Bijvoorbeeld de districtsbeker door de dames in seizoen ’83/’84 en promotie naar de derde klasse door de heren in seizoen ’85/’86. In 1992 werden meerdere teams kampioen en volgens de regionale dagbladen was dit het succesvolste jaar van Vonk.

In die jaren werd echter de firma Vonk overgenomen door ‘Van Rietschoten en Houwens’ en kon de hoofdsponsoring van de volleybalclub niet worden voortgezet. In 1994 kreeg de vereniging dan ook de naam van de nieuwe hoofdsponsor ‘Computer Vision’. Aan het eind van dat jaar stopt Geert Mantingh als voorzitter van de vereniging. In 1998 kreeg de naam van de vereniging weer de toevoeging Vonk, omdat het contract met ‘Computer Vision’ afliep en niet voortgezet werd. De heer Arjen Vonk was bereid voor onbepaalde tijd de sponsoring op zich te nemen.

In 2009 bestond de vereniging 50 jaar. Dit is uitgebreid gevierd met activiteiten voor de jeugd en een reünie met feestavond voor leden en oud-leden.  In 2010 werd Imtech hoofdsponsor van de vereniging. Het bedrijf Vonk behoort sinds de jaren ‘90 tot het Imtech-concern en daarmee waren de oude banden weer aangehaald.

2018 was voor Vonk op meerdere vlakken een succesvol jaar. Vonk heeft in de naam van I-beheer en 1899 koffie een nieuwe hoofd- en sub-hoofsponsor gevonden. Met dank aan deze sponsoren is in deze periode ook de gehele vereniging in nieuwe wedstrijdkleding gestoken. De beide eerste teams zijn vernoemd naar de sponsoren. I-Beheer Vonk/Coevorden Heren 1 en 1899 Vonk/Coevorden Dames 1 en  wisten ook beide kampioen te worden in de eerste klasse waardoor promotie naar de promotieklasse een feit was.

Op 5 oktober 2019 bestond de vereniging 60 jaar. Dit is wederom uitgebreid gevierd met activiteiten voor de jeugd en een reünie met feestavond voor leden en oud-leden.

Ereleden

Geert Mantingh Gerrit Plas Ben Hubner Diet Buivenga Jack Westerman
Marja Bos Harry Reinink Anneke Reinink Ton Doornberg Annie Mantingh